Centrum wiedzy o technologiach i pracy w IT

Kawa dla programisty

Kawa mielona, ziarnista, parzona na różne sposoby to napój najczęściej wybierany przez programistów. Skąd to wiemy? Już kiedyś zapytaliśmy!

W 2019 roku No Fluff Jobs przeprowadził na Facebooku ankietę, w której wzięło udział 9090 osób. Badając (z przymrużeniem oka) potrzeby {nie}typowego programisty, dowiedzieliśmy się, że aż 63% woli kawę od herbaty. Będzie to zatem nie tylko miły dodatek do pracy biurowej, ale też dobry prezent.

Kawa mielona i ziarnista idealnym napojem dla programistów

W jednej filiżance kawy może znajdować się od 50 do 400 mg kofeiny, a konkretna ilość tej substancji jest uzależniona od metody parzenia. Małe dawki kofeiny (100-300 mg) pozytywnie wpływają na jakość pracy umysłowej, dlatego podczas długich godzin pisania kodu spożycie kawy może poprawić koncentrację i efektywność. Jaką kawę wybrać dla siebie? Którą obdarować programistę?

Kawa Programisty

Kawa Programisty to marka, której właścicielem jest Mateusz Salomon, programista mikrokontrolerów oraz sprzedawca elektroniki. W swojej ofercie posiada kawy z Etiopii i Peru w wariancie mielonym i ziarnistym.

Kawa do programowania to 100% Arabica z ziaren pochodzących z Etiopii. W smaku dominują nuty kwaskowate, orzechowe i czekoladowe, a kawa świetnie nadaje się do parzenia za pomocą różnych metod.

Źródło: kawaprogramisty.pl

Kawa do debugowania to także 100% Arabica z ziaren pochodzących z Peru, o stonowanym smaku. Da się w nim wyczuć nuty lekko orzechowe i owocowe. Będzie idealnym napojem dla osób, które preferują delikatniejsze aromaty.

Źródło: kawaprogramisty.pl

Kawy występują w wariantach: 256 g, 512 g i 1024 g.

Produkty dostępne są tutaj.

Jak parzyć kawę w Chemexie?

Do parzenia kawy bez ekspresu mamy do wyboru kilka przydatnych akcesoriów. Każde z nich pozwoli uzyskać nieco inny aromat, a także nadaje się do zabrania do biura. Jednym z najlepszych sposobów jest parzenie kawy w Chemexie. Jak to zrobić?

Chemex to zaparzacz wykonany z jednoczęściowego żaroodpornego szkła. Został wymyślony w 1941 roku przez Petera Schlumbohma. Aby zaparzyć kawę w Chemexie, należy zmielić ziarno do średniego poziomu, najlepiej w młynku żarnowym, który pozwoli zapanować nad równomiernym rozdrobnieniem.

Następnie włożyć składany filtr do górnej części karafki i przepłukać ciepłą wodą, aby zniwelować posmak papieru. Przy wylewce filtr powinien mieć trzy warstwy, aby dobrze odfiltrować zmielone ziarno.

Odmierzone na wadze 6-7 gramów kawy należy zalać początkowo 60-70 ml wody o temperaturze ok. 90-95 stopni. W ten sposób kawa nawilży się i odda najlepszy aromat przy kolejnej turze zalewania.

Po chwili można dolać resztę wody okrężnym ruchem wokół ścianek górnej części karafki, lecz bezpośrednio na kawę, a nie na filtr. Całość procesu powinna zająć około 4 minut.

Parzenie kawy w Chemexie pozbawia ją gorzkiego smaku, więc w zależności od potrzeb i preferencji można zrobić mocniejszy napar.

Total
0
Shares
_podobne artykuły